Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Συρίας στοχεύει τώρα το Ισραήλ αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Al Mayadeen TV ο οποίος επικαλείται πηγές από το συριακό Στρατό.
Ο συριακός Στρατός διαθέτει μια σειρά βαλλιστικών πυραύλων αρκετοί εκ των οποίων είναι παλαιοί οι οποίοι είχαν παραδοθεί επι σοβιετικής ένωσης όπως Frog-7 ή Scud αρκετοί όμως εξ αυτών είναι αρκετά σύγχρονοι και έχουν παραδοθεί είτε από την Ρωσία είτε από το Ιράν αλλά και τη Βόρεια Κορέα. Οι πλέον εξελιγμένοι είναι οι ιρανικοί Fateh-110 και Shahab-2 οι ρωσικοί 9K720 Iskander αλλά και οι βορειοκορεατικοί Rodong-1.
Παράλληλα το Ισραήλ ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome στα βόρεια σύνορά του προκειμένου να αντιμετωπίσει πυραυλικές επιθέσεις τόσο από τη Συρία –εάν τελικά αποφασίσει να απαντήσει στις δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές- όσο και από τη Hezbolah η οποία μέχρι τώρα δεν έχει αντιδράσει.
Σε σχέση με τις χθεσινές επιδρομές ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και 70 τραυματίες άλλες αραβόφωνες πηγές όμως μιλούν για 300 νεκρούς οι περισσότεροι πολίτες καθώς στην περιοχή δεν υπήρχε ίχνος στρατιωτικής εγκατάστασης! (βλ. σχετικό βίντεο)
Όπως ανέγερε ο φιλοιρανικός τηλεοπτικός σταθμός al manar του Λιβάνου η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ένα ισραηλινό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της επιδρομής η πληροφορία όμως αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές.
Αυτό όμως που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και τα οποία αναφέρουν ότι η Συρία έχει μετατρέψει αριθμό μαχητικών MiG-21 σε μη επανδρωμένα με την ικανότητα να μεταφέρουν κάνιστρα σε εξωτερικούς φορείς τα οποία περιέχουν χημικά όπλα. Τις πληροφορίες αυτές τις βασίζουν στην εξέταση ενός συριακού MiG-21 το οποίο ο πιλότος του το προσγείωσε στην Ιορδανία τον Ιούνιο του 2011 εξέταση από την οποία βρέθηκε ότι ήταν δυνατό να πετά βάσει τηλεχειρισμού και διαμορφωμένο κατάλληλα να μεταφέρει χημικά όπλα.
Ο πιλότος του αεροσκάφους ταξίαρχος Hassan Hamada είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Dumair βορειοανατολικά της Δαμασκού και προσγειώθηκε στην ιορδανική βάση King Hussein ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Συρία ειδικά για το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε δηλώσει πως επιθυμεί την επιστροφή του αλλά η Ιορδανία είχε αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Προφανώς πρόκειται περί προβοκατόρικων δημοσιευμάτων με στόχο να βρεθεί κάποια δικαιολογία για επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς επιχειρησιακά δεν προκύπτουν οφέλη από την χρήση μη επανδρωμένων μαχητικών φορτωμένα με χημικά όπλα κάτι που μπορεί να κάνει κάλλιστα ένας πύραυλος ο οποίος πετά και διπλάσια τουλάχιστον ταχύτητα από ένα αεροσκάφος.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ ο εναέριος χώρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας είναι κλειστός για πολιτικές πτήσεις κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές επιδρομές προς τη Συρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου