Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Εντολη Σταλιν: «Σκοτωστε τον Τζον Γουειν»

stalin-wayne_560x280
Ο ηθοποιός Τζον Γουέιν ήταν το απόλυτο σύμβολο της αμερικανικής δύναμης και του ιμπεριαλισμού, που σε ισοπέδωνε, αλλά συγχρόνως σου έκανε και τον καλό ήρωα.
Αυτά άλλωστε, ήταν παιχνιδάκια για την προπαγάνδα του Χόλιγουντ, που παρουσίαζε τους σφαγμένους Ινδιάνους ως θύτες και τους δολοφόνους τους ως θύματα.

Τη δεκαετία του ‘40, ο Τζον Γουέιν που είχε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη, παρουσίαζε έντονη αντικομμουνιστική δράση και σύμφωνα με τον Βρετανό συγγραφέα Μάικλ Μάν, ο Στάλιν διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης να τον εξοντώσουν και μάλιστα σε αμερικανικό έδαφος.
john_wayne1
 Ο συγγραφέας έγραψε το βιβλίο «Τζον Γουέιν . Ο άνθρωπος πίσω από το μύθο». Μέσα από τις σελίδες του υποστηρίζει, ότι τη δεκαετία του ‘50 οι πράκτορες της KGB έκαναν πολλές απόπειρες να δολοφονήσουν τον διάσημο «καουμπόη». Όπως αναφέρει, σε μια περίπτωση δύο σοβιετικοί εκτελεστές, προσποιούμενοι τους πράκτορες του FBI, επισκέφθηκαν τον Γουέιν στο γραφείο του στο Χόλιγουντ για να τον σκοτώσουν. Η απόπειρα απέτυχε, καθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία γνώριζε το σχέδιο δολοφονίας και προστάτεψε τον ηθοποιό.
Άλλη μια απόπειρα, αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς του συγγραφέα, έγινε όταν μια ομάδα κομμουνιστών που δρούσαν στο Μπέρμπανκ, κοντά στο Χόλιγουντ, προσπάθησαν να εκτελέσουν την εντολή του Στάλιν, αλλά εμποδίστηκαν από πράκτορες και φίλους, που πλέον προστάτευαν τον Τζον Γουέιν.
Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ο ηθοποιός του είχε εκμυστηρευτεί, πως το 1966 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε αμερικανικά στρατόπεδα του Βιετνάμ, γλίτωσε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Ως πηγή του βιβλίου για τις αποκαλύψεις περί δολοφονίας του Τζον Γουέιν χρησιμοποιείται και ο Όρσον Γουέλς, που γνώριζε όλες τις απόπειρες εναντίον του.
Εντολή Χρουστσόφ : «Μη σκοτώσετε τον Τζον Γουέιν»
Η εντολή για να σταματήσουν οι προσπάθειες δολοφονίας του αντικομουνιστή αστέρα του Χόλιγουντ δόθηκε από τον Νικίτα Χρουστσόφ, που διαδέχθηκε τον Στάλιν μετά το θάνατό του.
Ο Τζον Γουέιν στα φοιτητικά του χρόνια δήλωνε σοσιαλιστής, αλλά στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε έναν από τους πιο φανατικούς αντικομμουνιστές. Το 1944, ως δημοφιλής πρωταγωνιστής ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Κινηματογραφιστών για τη Διατήρηση του Αμερικανικού Ιδεώδους. Αργότερα εξελέγη και πρόεδρος. Ήταν επίσης μέλος της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Αντιαμερικανικών Ενεργειών», που ερευνούσε την κομμουνιστική δράση πολιτών, σωματείων ή οργανισμών στο αμερικανικό έδαφος.
Ο Γουέιν πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες προπαγανδιστικού περιεχομένου, για να ενισχύσει το πατριωτικό και αντικομμουνιστικό αίσθημα μέσω της μεγάλης οθόνης.
Η μία ήταν το πολιτικό θρίλερ του 1952 «Big Jim McLain», όπου πράκτορες κυνηγούν κομουνιστική οργάνωση στη μεταπολεμική Χαβάη και η άλλη τα «Πράσινα Μπερέ» του 1968, όπου τάσσεται καθαρά υπέρ του πολέμου στο Βιετνάμ.
Το ερώτημα όμως παραμένει: αν όντως ο Στάλιν ήθελε νεκρό τον Τζον Γουέιν, τι ελπίδες είχε να ζήσει;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ.

1 σχόλιο: