Θέμα θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα θέτει ΞΑΦΝΙΚΑ η Τουρκία.
Την ενόχληση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας χαρακτηρίζει ως «νομικά αβάσιμες», αντιτιθέμενες στο διεθνές δίκαιο, τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας.
Ο κ. Κούτρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι «δεν είναι κατανοητή η πρόσφατη τοποθέτηση» του ομολόγου του επισημαίνοντας ότι «τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λοζάνης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλοτουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932) οι οποίες «είναι ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία» με αποτέλεσμα «οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Κούτρας επισήμανε επίσης ότι «όπου δεν υφίσταται σχετική συμφωνία, όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι ξεκάθαρο ότι εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων».
Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ: ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΕΣ
Όπως όλα δείχνουν, οι προφητείες βγαίνουν αληθινές και το μεγάλο ΜΠΑΜ από την αστάθεια της Τουρκίας να είναι προ των πηλών, με την ιστορία να έχει διδάξει πως όποτε η Τουρκία είναι υπό καθεστώς αποσταθεροποίησης πάντα βρίσκεται μια αφορμή για στρατιωτική επέμβαση, με σκοπό την εκτόνωση της εσωτερικής της πιέσεως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η εισβολή στην Κύπρο το 1974 αλλά και τα Ίμια 1996...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου