Λευκωσία.
Για επικείμενη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφα Ακιντζί όσον αφορά στο εδαφικό, κάνει λόγο η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», που δημοσιεύει μάλιστα και σχετικό χάρτη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μόνο μια αναπάντεχη ανατροπή θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να διαφοροποιήσει τα δεδομένα, καθώς στην πρώτη φάση του Μον Πελεράν οι δύο πλευρές έφθασαν σε ακτίνα συμφωνίας και πως οι Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται να καταλήξουν στο θέμα του εδάφους και την ίδια στιγμή να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη, την τελευταία φάση δηλαδή πριν από την οριστική κατάληξη στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.
Ειδικά για το εδαφικό, αναφέρει ο «Πολίτης», «μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».
Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία.
Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις, εκείνων στην κοινότητά του, που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν, και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα.
Ο κ. Αναστασιάδης δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό.
Για τις άλλες βασικές πτυχές των διαπραγματεύσεων η ίδια εφημερίδα σημειώνει:
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κεφαλαιώδες θέμα στην όλη συζήτηση υπήρξε ο αριθμός των προσφύγων που θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Και εδώ η συζήτηση άρχισε από τουρκοκυπριακής πλευράς πολύ χαμηλά (45.000).
Στην εξέλιξή της ωστόσο διαμορφώθηκε σε πολύ πιο λογικά επίπεδα.
Σήμερα ο κ. Ακιντζί προσέρχεται στις συνομιλίες με τη θέση ότι θα πρέπει να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση λιγότεροι από 80.000 πρόσφυγες και ο κ. Αναστασιάδης με τη θέση ότι το λιγότερο που μπορεί να αποδεχτεί είναι οι 90.000. Είναι προφανές πως κάπου στη μέση θα υπάρξει τελικά η κατάληξη.
Στην εξέλιξή της ωστόσο διαμορφώθηκε σε πολύ πιο λογικά επίπεδα.
Σήμερα ο κ. Ακιντζί προσέρχεται στις συνομιλίες με τη θέση ότι θα πρέπει να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση λιγότεροι από 80.000 πρόσφυγες και ο κ. Αναστασιάδης με τη θέση ότι το λιγότερο που μπορεί να αποδεχτεί είναι οι 90.000. Είναι προφανές πως κάπου στη μέση θα υπάρξει τελικά η κατάληξη.
ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: Αυτή τη στιγμή η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει σημαντική πλειοψηφία στην ακτογραμμή.
Στο σχέδιο Ανάν η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρούσε το 55% και η ελληνοκυπριακή το 45%.
Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν και εφόσον υπάρξει κατάληξη και στο θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων», το ποσοστό ακτογραμμής θα διαμορφωθεί στο 50:50.
Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν και εφόσον υπάρξει κατάληξη και στο θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων», το ποσοστό ακτογραμμής θα διαμορφωθεί στο 50:50.
«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ»: Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε στη συζήτηση είναι τα λεγόμενα «ομοσπονδιακά πάρκα». Πρόκειται για περιοχές που θα υπόκεινται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι στις δύο πολιτείες.
Η ιδέα που συζητήθηκε είναι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πάρκο στην περιοχή των μαρωνίτικων χωριών (Κορμακίτης) το οποίο θα φθάνει μέχρι τη θάλασσα.
Άρα θα περιορίζει και την ακτογραμμή της τ/κ πολιτείας.
Ένα δεύτερο θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Καρπασίας και θα περιλαμβάνει τα τέσσερα χωριά (Γιαλούσα, Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Μελάναρκα). Και πάλι θα έχει ακτογραμμή.
Το θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων» δεν έχει κλείσει στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, θεωρείται ωστόσο πολύ προχωρημένο.
Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά διεκδικεί συμπερίληψη και άλλων περιοχών στο ομοσπονδιακό αυτό πάρκο, έτσι ώστε ακτογραμμή να εξασφαλίζεται και από την κάτω πλευρά της χερσονήσου.
Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να επιστρέψουν με όλα τους τα δικαιώματα οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία στο εδαφικό θα κλείσει το περιουσιακό Χάρτης και Μόρφου Συγκεκριμένη συζήτηση για τη Μόρφου δεν έγινε στο πρώτο Μον Πελεράν.
Όλες οι ενδείξεις ωστόσο, και κυρίως η σύγκλιση που υπάρχει στα ποσοστά εδάφους και στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, παραπέμπει στην επιστροφή της κωμόπολής στην ε/κ πλευρά.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε ειδικές ρυθμίσεις στο περιουσιακό για τους σημερινούς κατοίκους της Μόρφου, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν να παραμείνουν εκείνοι που έχουν κάνει ουσιαστική επένδυση σε ε/κ περιουσίες.
Συνεχίζονται οι συναντήσεις στο Μον Πελεράν
Μετά από διακοπή μιας εβδομάδας επαναλαμβάνονται από την Κυριακή στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στην πρωινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού.
Στη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου έγινε ουσιαστική συζήτηση επί ενός ενοποιημένου εγγράφου με τις θέσεις των δύο πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού.
Γύρω στις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί που είχε ξεκινήσει στις 9 το πρωί, παρουσία των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και μελών των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.
Στις 18:30 τοπική ώρα στο Μοντ Πελεράν (19:30 ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με την ελληνικυπριακή διαπραγματευτική ομάδα που συμμετέχει στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Στις 20.00 τοπική ώρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει δείπνο εργασίας των δυο ηγετών, παρουσία όσων συμμετείχαν στην πρωινή συνάντησή τους.
news.in.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου