Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ακιντζί: Νόμιμη η τουρκική εισβολή στην Κύπρο!

-
Ιδιαίτερα προκλητική επιστολή έστειλε προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υπογράφει ως «πρόεδρος» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».
Η επιστολή έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου.

Κυκλοφόρησε την Παρασκευή ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί απάντηση επιστολής που απέστειλε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις 25 Ιουνίου, προς τα μέλη του Σ.Α., με αφορμή την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Αντίθετα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισημαίνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει την εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κατοχικός ηγέτης χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή «νόμιμη  απάντηση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Ελλάδας στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1974».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «η παρουσία της Τουρκίας στο νησί δεν πρέπει να θεωρείται ως έκφραση επιθετικότητας, αλλά ως μέσο πρόληψης βίας κατά των Τουρκοκυπρίων.
Ενόψει αυτών των ιστορικών γεγονότων, η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης, η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή, αντί να εμπλέκεται σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

Αναφερόμενος στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ο Μουσταφά Ακιντζί αναλαμβάνει να απαντήσει στις κατηγορίες ότι η Τουρκία αποτελεί την πηγή της κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη δημιουργία ενός μηχανισμού με τον οποίο οι συνιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο, δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, θα αποφασίζουν από κοινού για τη διαχείριση και τη μελλοντική εκμετάλλευση αυτών των πόρων».

Παράλληλα, τονίζει ότι η Τουρκία υποστήριξε σθεναρά τις προτάσεις αυτές με στόχο την καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών της νήσου  και δηλώνει πεπεισμένος ότι αντί οι Ελληνοκύπριοι να συνεχίζουν «τα μονομερή βήματα» στον τομέα αυτό, τα οποία αποσκοπούν στον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, «η αλληλεξάρτηση και το αμοιβαίο όφελος που θα προέκυπταν από περιφερειακές συμπράξεις χωρίς αποκλεισμούς θα συνέβαλαν σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, δημιουργώντας ευνοϊκότερη ατμόσφαιρα για λύση στην Κύπρο».
















ΠΗΓΗ: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου