Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Κάποια στιγμή οι Θεσσαλονικείς θα δουν να αναδύεται στον ορίζοντα του Θερμαϊκού ένα... αμερικανικό βουνό

-
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κάποια στιγμή σήμερα, το πρωί ή και αργότερα, οι Θεσσαλονικείς θα δουν να αναδύεται στον ορίζοντα του Θερμαϊκού ένα... αμερικανικό βουνό, το Mount Whitney.

Προφανώς και δεν πρόκειται να συντελεστεί (στην πραγματική ζωή) μια τέτοια γεωλογική μεταβολή, που θα φέρει την κορυφή της Σιέρα Νεβάδα από την Καλιφόρνια στη Θεσσαλονίκη.
Το όνομα αυτό φέρει η ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου στόλου που θα ναυλοχήσει στον κόλπο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της παρουσίας της υψηλόβαθμης επιχειρηματικής αποστολής των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.
Για λόγους ασφαλείας δεν είχε ανακοινωθεί η ακριβής ώρα του κατάπλου, αν και στην ατμόσφαιρα της πόλης δεν υπήρχε ελάχιστη οσμή αντιαμερικανισμού, ούτε ετοιμάζονταν διαδηλώσεις στην προκυμαία. Δεν είχε γίνει επίσης γνωστό εάν ανοίξει τις πόρτες του για να το επισκεφθούν πολίτες.
Αν και φέρει το όνομα ενός υψηλού βουνού και ηγείται ενός πανίσχυρου στόλου το «USS Mount Whitney Ship» εκ πρώτης όψεως δεν «γεμίζει» το μάτι του θεατή, όπως θα γινόταν με ένα αεροπλανοφόρο που εισερχόμενο στον Θερμαϊκό θα «σκέπαζε τον ήλιο».
Είναι πλοίο διοίκησης και ελέγχου, που σημαίνει πως διαθέτει ό,τι καλύτερο από πλευράς τεχνολογίας υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο σε επικοινωνίες κάθε μορφής και ηλεκτρονικό πόλεμο. Χρησιμοποιείται ως στρατηγείο διοίκησης των επιχειρήσεων του 6ου στόλου στη Μεσόγειο και την Αραβική Θάλασσα συμπεριλαμβανομένων των αμφίβιων επιχειρήσεων και μπορεί να συντονίσει ταυτόχρονα δυνάμεις του στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού.
Κατασκευάσθηκε το 1969 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1971. Εχει μήκος 189 μέτρα, πλάτος 33 μέτρα και εκτόπισμα 18.400 τόνων.
Εχει συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, στην Καραϊβική, στον Ινδικό και στο Κέρας της Αφρικής.
Το «USS Mount Whitney» υπήρξε το 2011 το πλωτό στρατηγείο που κατηύθυνε τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.
Φέρει αντιπυραυλικά συστήματα για την προστασία του και ένα ελικόπτερο. Το προσωπικό του πλοίου, αποτελούμενο από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες ανέρχεται σε 325 περίπου άτομα.
Η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα με την αμερικανική επιχειρηματική αποστολή, υπό τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ενέχει συμβολισμούς που έχουν να κάνουν με το γενικότερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα και ειδικότερα το βόρειο τμήμα της επικράτειάς της.
Δήλωση Πάιατ:
Μιλώντας στην «Κ» ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ είπε ότι με την έλευση της ναυαρχίδας του 6ου στόλου στον Θερμαϊκό και την παραμονή του κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπογραμμίσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας αλλά και «τη δυναμική επιστροφή της γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».








Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου