Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η τύχη των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν τα οποία όπως όλα δείχνουν δέχθηκαν επίθεση.
Αν και νωρίτερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως το ένα από τα δύο τάνκερ και συγκεκριμένα, το πετρελαιοφόρο Front Altair της εταιρείας Frontline βυθίστηκε, λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της εταιρείας διέψευσε το γεγονός λέγοντας πως το τάνκερ συνεχίζει να πλέει στον κόλπο του Ομάρ.
«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.
Την ίδια ώρα, Ιρανός λιμενικός αξιωματούχος διαψεύδει επίσης πως το τάνκερ βυθίστηκε όπως μετέδωσε το κρατικό ιρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η πυρκαγιά σε ένα από τα δεξαμενόπλοια έχει πλήρως περιορισθεί και πως τα 21 μέλη του πληρώματός του θα επιστρέψουν στο σκάφος αφού αυτό επιθεωρηθεί και κριθεί ασφαλές. Το δεύτερο πλοίο εξακολουθεί να καίγεται, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το δεξαμενόπλοιο Front Altair μεταφέρει 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, «βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη» γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.
Ωστόσο, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Νωρίτερα, το Ιράν προσέφερε σήμερα βοήθεια στα «δύο ξένα δεξαμενόπλοια το ένα με σημαία Παναμά, το άλλο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπειτα από ένα «ατύχημα» που προκάλεσε πυρκαγιά στα πλοία αυτά στη θάλασσα του Ομάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή».
Το Front Altair εθεάθη τελευταία φορά ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν αφού φόρτωσε το φορτίο του από το Ρουβάις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τα δεδομένα του στο Refinitiv Eikon.
Παράλληλα, το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου.
Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρισκόταν κοντά.
Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace.
«Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.
Σύμφωνα με το IRNA, το πρώτο ατύχημα συνέβη στις 08:50 (τοπική ώρα 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.
«Μία ώρα αργότερα, στις 09:50 (08:50 ώρα Ελλάδας), το δεύτερο πλοίο έπιασε φωτιά σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ», προσθέτει το πρακτορείο.
Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έκανε λόγο από την πλευρά του για δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», έναν μήνα αφότου παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε τέσσερα πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του 5ου Στόλου, που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, τα δύο σήματα κινδύνου ελήφθησαν το πρώτο στις 06:12 (τοπική ώρα) και το δεύτερο στις 07:00 (τοπική ώρα).
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως «αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια».
Το περιστατικό αναμένεται να πυροδοτήσει νέες πολιτικές εντάσεις στην περιοχή, λίγες εβδομάδες αφότου τέσσερα πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο πετρελαιοφόρων με σημαία από την Σαουδική Αραβία δέχθηκαν σαμποτάζ στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις 12 Μαΐου, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως το Ιράν πως βρίσκεται από πίσω.
Ιράν: «Ύποπτα» περιστατικά
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως τα δύο περιστατικά με τα πετρελαιοφόρα είναι «ύποπτα» και έκανε έκκληση για περιφερειακό διάλογο ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.
Ο Ζαρίφ έγραψε στο Twitter πως «οι επιθέσεις, που αναφέρεται πως έγιναν σε σχετιζόμενα με την Ιαπωνία» πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, πραγματοποιήθηκαν ενώ ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες».
«Ο χαρακτηρισμός ύποπτο δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να περιγράψει αυτό που φαίνεται πως έγινε σήμερα το πρωί», έγραψε στο Twitter. «Επιτακτική ανάγκη το προτεινόμενο από το Ιράν Φόρουμ Περιφερειακού Διαλόγου».
Πάντως, ναυτιλιακές εταιρείες και πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας έκαναν γνωστό πως δύο δεξαμενόπλοια επλήγησαν πιθανόν από επιθέσεις σήμερα στον κόλπο του Ομάν, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να κάνουν άλμα 4%.
Βρυξέλλες: Να αποφευχθούν «οι προκλήσεις»
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή, ενώ η Γαλλία κάλεσε όλα τα μέρη στον Κόλπο να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή.
«Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από νέες αιτίες αποσταθεροποίησης και εντάσεων και, κατά συνέπεια, η Υπάτη Εκπρόσωπος (Φεντερίκα Μογκερίνι) ανανεώνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε πρόκλησης», δήλωσε η εκπρόσωπός της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
«Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το επεισόδιο αυτό», διευκρίνισε.
Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση προς όλους τους παράγοντες, με τους οποίους είμαστε διαρκώς σε επαφή. Υπενθυμίζουμε επίσης την προσήλωσή μας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί».
Η Γαλλία διαθέτει μια ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
• Τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο και μόλις είχαν εξέλθει του Περσικού Κόλπου.
ΑπάντησηΔιαγραφή• Ιρανικές δυνάμεις για ποιον λόγο να τα χτυπήσουν;
• Ακόμη και για τον όποιον «ηλίθιο» λόγο επιχειρούσαν να τα χτυπήσουν, τότε εντός του Περσικού Κόλπου ήταν πολύ πιο εύκολα και άνετα.
• Ας πούμε ότι τα χτύπησαν, τότε για ποιον λόγο να σπεύδουν να αφαιρέσουν τις τορπίλες οι οποίες δεν είχαν εκραγεί;
• Οι Ιρανικές δυνάμεις αν είχαν σκοπό να κρύψουν κάτι, τότε δεν θα έτρεχαν να σώσουν τίποτε.
• Οι Ιρανικές δυνάμεις δεν θα πήγαιναν στα δεξαμενόπλοια, τουλάχιστον για έναν λόγο, να μην «εκτεθούν».
• Εκτός εάν οι ΗΠΑ και τα πάσης χρήσεως «όργανά» τους, των δήθεν κρατιδίων του Περσικού Κόλπου πιστεύουν ότι οι Ιρανικές δυνάμεις ήταν τόσο αφελείς, ώστε να νομίζουν ότι δεν θεώνται από κανένα!!!
• Ας δώσει το αριστερό «όργανο» των ΗΠΑ επαρκείς εξηγήσεις στην Διεθνή Δικαιοσύνη πως έγινε «καπνός» ο Jamal Khashoggi στo «προξενείο» των σαυροφάγων στην Κωνσταντινούπολη στις 02 Οκτωβρίου του 2018.
• Τέλος, προσωπικά δεν έχω απολύτως καμία συμπάθεια προς το καθεστώς της Τεχεράνης, αλλά η αλήθεια δεν πρέπει να διαστρεβλώνεται με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο