Πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια, όπου το κινητό δεν λειτουργεί πια μόνο ως τηλέφωνο, αλλά κυρίως ως ατζέντα τηλεφώνων, μηνυμάτων και ραντεβού, αλλά και φωτογραφική μηχανή και βίντεο. Περιέχει, δηλαδή, πλήθος προσωπικών στοιχείων, πολλά απ’ αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και εναντίον σας αν δημοσιοποιούνταν. Για να μην αναγκαστούν, λοιπόν, όλοι οι φίλοι σας να αλλάξουν τηλέφωνο για να αποφύγουν ενοχλητικές κλήσεις και να μην περιδιαβαίνετε τις πονηρές ιστοσελίδες του διαδικτύου από φόβο μήπως ανακαλύψετε δικές σας προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν απο το flowmagazine.gr.
Σύμφωνα με τις στατιστικές οι 22 στους 100 χρήστες κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως έχουν βιώσει απώλεια τουλάχιστον μία φορά και παραπάνω από τις μισές περιπτώσεις ήταν από κλοπή. Ισχύουν, φυσικά, οι βασικοί κανόνες, να μην αφήνουμε το κινητό μας σε κοινή θέα, και ειδικά μέσα στο αυτοκίνητο, να μην το δίνουμε ποτέ σε άγνωστο που μας ζητάει επιτακτικά μια «επείγουσα κλήση» και να προσέχουμε τις τσέπες και την τσάντα μας, όμως για να μην βιώσουμε κι άλλον Γολγοθά πέρα από την απώλεια της συσκευής μας οφείλουμε να κάνουμε και κάτι παραπάνω.
Password
Είναι κάπως βαρετό να χρειάζεται συνεχώς να πληκτρολογούμε τον τετραψήφιο αριθμό πριν βγούμε από το safe mode για να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας, ωστόσο εξασφαλίζει κατά μεγάλο ποσοστό ότι τα δεδομένα μας είναι ασφαλή. Μπορεί ο τετραψήφιος κωδικός να μην είναι εξαιρετικά δύσκολος να σπάσει (ουσιαστικά πρόκειται για 10.000 παραλλαγές), όμως θα πρέπει να πέσουμε στην περίπτωση κλέφτη-χάκερ, που θα ξέρει απ’ αυτά. Αλλιώς πρέπει να είναι υπερβολικά τυχερός για να βρει με τρεις προσπάθειες τον κωδικό μας.
Αντιγραφή
Οσο χρήσιμα κι αν μας είναι τηλέφωνα, φωτογραφίες και βίντεο και τα θέλουμε πάντα κοντά μας, το σωστό είναι να κάνουμε συχνό backup σε συσκευή που έχουμε στο σπίτι μας. Ετσι δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή την ενημέρωση της ατζέντας μας, ούτε θα θρηνούμε επειδή χάθηκαν πολύτιμες φωτογραφίες και βίντεο. Το σωστό είναι να αδειάζουμε τη μνήμη του κινητού από φωτό και βίντεο ανά τακτά χρονικά διαστήματα (εβδομάδα, μήνας κτλ.) ή, αν δεν θέλουμε να αποχωριστούμε τίποτα, να τα αντιγράφουμε σε usb stick που θα έχουμε μαζί μας σε άλλο μέρος.
Εντοπισμός
Στο 93% των περιπτώσεων το πρώτο πράγμα που κάνει ο κλέφτης είναι να ανοίξει το κινητό και να ξεφορτωθεί την κάρτα SIM, αφού αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η συσκευή. Υπάρχουν, όμως, ειδικά application που μπορούν να εντοπίσουν το κινητό σας όταν βρεθεί online έστω και με διαφορετική SIM, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να γνωρίζετε ποιος το έχει. Κατεβάστε ένα τέτοιο application για παν ενδεχόμενο.
Εξακρίβωση
Εκτός από το PIN και το PUK, στο κουτί της συσκευής που αγοράσατε περιέχονται και άλλοι αριθμοί, όπως ο ΙΜΕΙ, ο 15ψήφιος σειριακός αριθμός που προσδιορίζει την ταυτότητα της συσκευής. Καλά θα κάνετε να τον αποθηκεύσετε, θα σας φανεί πολύτιμος αν η συσκευή βρεθεί και θέλετε να την πάρετε πίσω. Καλό θα ήταν, επίσης, να κάνατε ένα ιδιαίτερο σημάδι σε κάποιο «ανώδυνο» σημείο του τηλεφώνου σας, ίσως και να το φωτογραφίζατε, θα αποδείξετε πολύ πιο εύκολα ότι είναι δικό σας.
Ειδοποίηση
Εννοείται ότι με το που διαπιστώσετε απώλεια του κινητού σας θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για να ενεργοποιήσει τη φραγή κλήσεων και να μην χρεωθείτε τυχόν κλήσεις από τον κλέφτη, αλλά και την αστυνομία για απώλεια κινητού. Αυτό όχι μόνο κινεί τις διαδικασίες για την εύρεση του κινητού, αλλά σας εξασφαλίζει και από τυχόν προβλήματα, αφού σύμφωνα με το νόμο ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου έχει και την ευθύνη για τη χρήση του, εκτός αν δηλώσει κλοπή. Δεν ξέρετε για ποιες… συνεννοήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κινητό σας όταν φύγει από τα χέρια σας.
tro-ma-ktiko.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου