Του Παντελή Καρύκα
Ο τάφος του Σουλεϊμάν, για να μην κατακλυστεί από τα νερά του Ευφράτη όταν κατασκευάστηκε το φράγμα Άσαντ το 1974, μεταφέρθηκε 80 χλμ. από τη αρχική του θέση, πλησιάζοντας σε απόσταση 25 χλμ. από τα νυν τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία, τιμώντας τον φύλαρχο πρόγονό της, απαίτησε και πέτυχε να αναλάβει η ίδια τη φρούρηση του τάφου του Σουλεϊμάν, με μια διμοιρία του στρατού της.
Εδώ και περίπου τρία χρόνια η Συρία είναι βυθισμένη στη δίνη ενός έξωθεν σχεδιασμένου «εμφυλίου», τον οποίο εν πολλοίς προκάλεσε η Τουρκία. Η ίδια η Τουρκία, λίγους μήνες πριν, επιχείρησε να προκαλέσει διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά απέτυχε.
Τώρα όμως φαίνεται πως ο τάφος του μακαρίτη του Σουλεϊμάν – για την ακρίβεια ο υποτιθέμενος τάφος, γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια που απολαμβάνει τα πιλάφια του και τις θωπείες των Ουρί, ξαπλωμένος ο μακαρίτης – χρήζει προστασίας.
Η ευκαιρία δεν μπορούσε να πάει χαμένη και ο «μέγας» Αχμέτ Νταβούτογλου ξανακτύπησε. Καθώς οι μάχες μεταξύ των συριακών δυνάμεων και των ισλαμικών (μετριοπαθών και εξτρεμιστικών αποβρασμάτων) δυνάμεων που αποτελούν τις «ανταρτικές δυνάμεις» πλησιάζουν στον τάφο του Σουλεϊμάν, ο Νταβούτογλου, συγκάλεσε σύσκεψη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Τουρκικού Στρατού και της ΜΙΤ, ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία του τάφου, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος!
Κάθε επίθεση κατά του τάφου, είτε από τις κυβερνητικές, είτε από τις ανταρτικές δυνάμεις, θα απαντηθεί με τουρκικά αντίποινα, όπως δήλωσε ο Νταβούτογλου, έχοντας, πιθανώς, ήδη σχεδιάσει την προβοκάτσια που επιθυμεί.
Το όλο ζήτημα μπορεί, εκ πρώτης, να φαίνεται απλώς αστείο, άλλη μια γελοιότητα στις πολλές του τουρκικού καθεστώτος. Δυστυχώς όμως ,το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρότερο από όσο δείχνει, καθώς η Τουρκία δεν έχει ξεχάσει τη Συρία και δεν έχει εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς στην περιοχή.
Το όλο θέμα του τάφου, φαιδρό κατά τα άλλα, της δίνει μια δικαιολογία να εισβάλει στο συριακό έδαφος, επικαλούμενη την σχετική συνθήκη που υπέγραψε με τη Γαλλία – η οποία κατείχε τη Συρία – το 1921 και την οποία ανανέωσε, το 1936, με την τότε κυβέρνηση μαριονέτα της Συρίας (η οποία ελεγχόταν από τους Γάλλους).
Και για να μην ξεχνιόμαστε, η συνθήκη Γαλλίας –Τουρκίας, του 1921, δεν αφορούσε μόνο τον τάφο του Σουλεϊμάν, αλλά ήταν ο τάφος του Ελληνισμού του Πόντου και της Ιωνίας, καθώς προέβλεπε την ενίσχυση των κεμαλικών δυνάμεων από τους Γάλλους, οι οποίοι παραχώρησαν στους Τούρκους απίστευτες ποσότητες σύγχρονου πολεμικού υλικού.
http://amina-politiki.blogspot.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου