Το BBC σήμερα φιλοξενεί άρθρο-λίβελλο του Armand d'Angour, απ' το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τίτλο "How many Greek legends were really true?". Το αισχρό κείμενο σε πολλά σημεία προσπαθεί να υποτιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό και επιχειρεί να μειώσει την συμβολή του ελληνικού πνεύματος. Η λέξη προβοκάτσια ίσως είναι λίγη για να αποδώσει το νόημα των ισχυρισμών του d'Angour ο οποίος εργάζεται στο Jesus College της Οξφόρδης και θεωρεί εαυτόν μουσικό διαφημίζοντας ότι παίζει τσέλο και πιάνο.
Διαβάστε πώς προσπαθεί να αποδομήσει τον ελληνικό πολιτισμό ο καθηγητής που έχει κάνει έρευνα για τον πολιτισμό και την λογοτεχνία στην αρχαία Ελλάδα.
Ποιος Δούρειος Ίππος;
Οπως γράφει ο d'Angour, έπειτα από 10 χρόνια πολιορκίας της Τροίας χωρίς επιτυχία, ο ελληνικός στρατός κατασκήνωσε έξω απ' τα τείχη της πόλης και προσποιήθηκαν πως προετοιμάζονται για το ταξίδι του γυρισμού. Άφησαν πίσω τους το Δούρειο Ίππο, ένα τεράστιο ξύλινο άλογο, προσφορά στη θεά Αθηνά.
Οι Τρώες έβαλαν πανηγυρικά το δώρο μες την πόλη και όταν έπεσε η νύχτα οι Έλληνες που κρύβονταν έκαψαν την πόλη και έσφαξαν τους Τρώες. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αποδείξεις πως η Τροία πράγματι κάηκε, όμως ο Δούρειος Ίππος είναι κατα πάσα πιθανότητα ένας μύθος που προέρχεται από τις πολιορκητικές μηχανές της εποχής.
Υπήρξε ο Όμηρος;
Ο καθηγητής-μουσικός υποστηρίζει πως μπορεί οι Αρχαίοι να ήταν σίγουροι πως ο Όμηρος υπήρξε και ήταν ο «βάρδος» που έγραψε το έπος της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, όμως τίποτα δεν είναι γνωστό για εκείνον. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι κάποια στιγμή αυτά τα κείμενα γράφτηκαν στα ελληνικά γιατί έτσι διασώθηκαν, ισχυρίζεται ο καθηγητής d'Angour.
Ήταν το αλφάβητο ελληνικό δημιούργημα;
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο το ελληνικό αλφάβητο προσαρμόστηκε πάνω στη γλώσσα των Φοινίκων. Τα σχήματα των γραμμάτων διαφέρουν οπτικά από εκείνα των προγενέστερων Φοινίκων , το γεωμετρικό σχήμα των γραμμάτων αποδίδεται στο μαθηματικό του 6ου αιώνα πΧ, τον Πυθαγόρα.
Δημιούργησε ο Πυθαγόρας το πυθαγόρειο θεώρημα;
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης γράφει πως οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν την εξίσωση του Πυθαγόρα αιώνες πριν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι εκείνος τη δημιούργησε. Μάλιστα τα στοιχεία λένε πως παρότι Πυθαγόρειοι αργότερα έκαναν σοβαρές μαθηματικές έρευνες, ο Πυθαγόρας ήταν ένας μυστικιστής, ο οποίος πίστευε πως οι αριθμοί εμπεριέχουν τα πάντα.
Το χρήμα στη Αρχαία Ελλάδα
Χρηματοοικονομικά μέσα, θεσμικά όργανα, νομίσματα, συμβάσεις, χρέος - ένοοιες που είχαν αναπτυχθεί σε πολλές ελληνικές πόλεις από τον 5ο αιώνα π.Χ., με την Αθήνα στο προσκήνιο. Αλλά υπήρξε ένα κράτος το οποίο αντιμετώπισε το χρήμα με μεγάλη καχυποψία και αντιστάθηκε στην εισαγωγή του, η Σπάρτη.
Φιλάργυροι οι Σπαρτιάτες βασιλείς
Αν και η κλασική Σπάρτη δεν έκοψε δικό της νόμισμα, χρησιμοποιούσε ξένο ασήμι και οι ηγέτες τους υπήρξαν εξαιρετικά επιρρεπής στη δωροδοκία. Η πόλη κράτος των πολεμιστών πολλές φορές πούλησε της υπηρεσίες της.
Ο μυστικισμός στην αρχαία Ελλάδα
Τα μυστικά ήταν καλά φυλαγμένα και υπήρχαν αυστηρές ποινές για όποιον προσπαθούσε να τα αποκαλύψει ή να τα βεβηλώσει, όπως τον Αλκιβιάδη. Οι μύστες έπρεπε να περάσουν από τελετές μύησης οι οποίες μπορεί να περιείχαν σεξ μεταξύ ανδρών ή επικεντρωνόταν σε μυστικά αντικείμενα όπως ομοιώματα ανδρικών οργάνων.
Ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος αλήθεια Μέγας;
Σύμφωνα με τις πηγές του Armand d'Angour, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν κοντός, μέθυσος και όταν οργιζόταν δεν ξεχώριζε εχθρούς και φίλους. Καθώς τα χρόνια προχωρούσαν γινόταν ολοένα και πιο παρανοϊκός και μεγαλομανής.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου