Δυστυχώς, η ελληνική Πολιτεία φρόντισε να κρατήσει στη σκιά έναν ακόμη άνθρωπο, έναν αξιωματικό που έκανε με το παραπάνω το καθήκον του.
Κυβερνήτης του αρματαγωγού «Λέσβος» τον Ιούλιο του 1974, ο πλωτάρχης τότε Ελευθέριος Χανδρινός κατόρθωσε με την ναυτοσύνη και την ευφυΐα του να προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα στον τουρκικό στόλο και στην τουρκική αεροπορία κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, εξανάγκασε από μόνος του την τ/κ φρουρά της Πάφου να παραδοθεί άνευ όρων, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην ισχυροποίηση της άμυνας της Κύπρου φέρνοντας πίσω άρον-άρον τους επαναπατριζόμενους στην Ελλάδα οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που είχαν ολοκληρώσει την θητεία τους.
Εξαιτίας του οι Τούρκοι βύθισαν και 1 αντιτορπιλικό τους, το Κοτσάτεπε, σε μια αεροναυμαχία που τους ενέπλεξε ο Ελευθέριος Χανδρινός.
Η Ελλάδα τον… τίμησε με στερήσεις βαθμού, επιπλήξεις και συγκάλυψη.
Ο αντιναύαρχος παρέμεινε πιστός στις εθνικές επιταγές και ως άλλως μπουρλοτιέρης παρείχε υποστήριξη στις μαχόμενες ελληνικές δυνάμεις κανονιοβολώντας τον τουρκικό θύλακα στον Μούτταλο.
Τα 900 περίπου βλήματα που εκτόξευσε κατά των αντιπάλων του, τους Τουρκοκύπριους και 2 Τουρκιά τάγματα Μεχμετζίκ (Τούρκοι κομάντος), συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξουδετέρωση της εχθρικής αντίστασης.
Στη συνέχεια, με περίτεχνους ελιγμούς, κατάφερε να επιφέρει σύγχυση στην τουρκική αεροπορία και ναυτικό, με αποτέλεσμα 19 τουρκικά μαχητικά, ένα αντιτορπιλικό να βυθιστεί, το Κοτσάτεπε, και δύο συνοδευτικά αντιτορπιλικά, το Τσακμάκ βαριά πληγωμένο και το Αντάτεπε πιο ελαφριά, να τεθούν εκτός μάχης, αλλά και πάνω από 300 νεκρούς από τα πληρώματα.
Αποτέλεσμα ήταν να αφήσει τη θάλασσα της Πάφου ανοικτή και προσβάσιμη για τις ελληνικές δυνάμεις που ποτέ δεν πήγαν μιας και.... ΚΥΠΡΟΣ ΚOIΤE ΜΑΚΡΑΝ.
Περιληπτικό απόσπασμα από το βιβλίο βιογραφία του Ελευθέριου Χανδρινού με τίτλο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ L-172 ΠΟΡΕΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑΣ
Ο ΘΟΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ....
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου