Η Ελλάδα είναι ευάλωτη στην περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics και της Haver Analytics.
Οι ανοδικές τάσεις εντείνονται στις διεθνείς αγορές του «μαύρου χρυσού», μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αν, όμως, η τιμή του Brent στο Λονδίνο αναρριχηθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι την περίοδο 2018-2020, τότε κινδυνεύει να ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά 1% στην Ελλάδα.
Τα σημάδια είναι ανησυχητικά.
Χθες, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε σχεδόν 2%, στα 70,85 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στο υψηλό των τελευταίων 3,5 ετών.
Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφώθηκε χθες στα 76,87 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν τελευταία ανοδική πορεία, λόγω της συμφωνίας των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους και έτσι να τονώσουν τα κρατικά τους έσοδα.
Ομως, oι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, με τη σταδιακή επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν αλλά και των τρίτων χωρών που συνεργάζονται με την Τεχεράνη, έως τον Νοέμβριο. Και αυτό διότι θα αναχαιτιστούν, αν δεν διακοπούν, ολοσχερώς οι εξαγωγές από το Ιράν.
Η Τεχεράνη είχε καταφέρει να επανέλθει στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αφότου υπέγραψε τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ε.Ε., τον Δεκέμβριο του 2015.
Τον Απρίλιο του 2017, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 2,48 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 2,06 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο.
Χθες, η Γαλλία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επιβάλουν μέτρα εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στο Ιράν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να συνεργαστούν με την Τεχεράνη.
Αυτήν την προοπτική υποβάθμισε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρένελ.
Μέσω μηνύματος στο Twitter, δήλωσε ότι «γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από τη χώρα».
Μετά το 2016, η Τεχεράνη υπέγραψε συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας με ευρωπαϊκές και ασιατικές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες θα παρείχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εκμετάλλευση των ιρανικών κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πρώτη ήταν η γαλλική Total, η οποία είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με το Ιράν για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars, του μεγαλύτερου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τον Οκτώβριο του 2017, όμως, η Total ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τη συμφωνία με την Τεχεράνη, λόγω της πρόθεσης της Ουάσιγκτον να επαναφέρει μονομερώς τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Ανάλογες συμφωνίες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ή την αναβάθμιση των υποδομών υπέγραψαν ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός DNO, η ολλανδοβρετανική Shell, η νοτιοκορεάτικη Daewoo και η νορβηγική Aker Solutions.
Πηγή: kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου