Σύννεφα πολέμου πλέον στη Μ. Ανατολή.
Η σύγκρουση ίσως.όπως φαίνεται είναι αναπόφευκτη. Πυραυλική επίθεση που θα πραγματοποιήσουν οι δυνάμεις των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν σε απάντηση των επιθέσεων στα μεσα Απριλίου ετοιμάζει το Ιράν σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Jerusalem Post πηγή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
Στέλεχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είχε αποκαλύψει στους New York Times ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από τις πυραυλικές επιθέσεις σε θέσεις των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία.
Μετά την εκδήλωση των επιθέσεων αυτών, στις οποίες σκοτώθηκαν αρκετοί Ιρανοί στρατιωτικοί ο Ali Akbar Velayati σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei, είχε προειδοποιήσει να αναμένει απάντηση από το Ιράν στις πρόσφατες επιθέσεις καθώς αυτές δε θα έμεναν αναπάντητες.
Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό πολύ πιθανό αναμένοντας επιθέσεις είτε με οπλισμένα drones είτε με βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφος της Συρίας.
Σε αυτή την περίπτωση το Τελ Αβιβ έχει προειδοποιήσει από την πλευρά του ότι θα κτυπήσει στο έδαφος του Ιράν.
Δείτε τα tweets.
Την ίδια στιγμή, μόνο τυχαία δεν είναι είναι η επίσκεψη Νετανιάχου στο Ιράν.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις 9 Μαΐου στη Μόσχα.
Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής,αλλά πιθανότατα στο επίκεντρο θα είναι το Ιράν.
«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα την 9η Μαΐου. Προσεκλήθη να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για την 73η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο
Πατριωτικό Πόλεμο (Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο)», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπου επιβεβαιώνονται και οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και του Ισραήλ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ζητά βελτίωση ή κατάργηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 12 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην συμφωνία ή θα την καταγγείλουν.
Το Ισραήλ ανησυχεί επίσης για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στην Συρία.
Η κατάσταση λοιπόν έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλγχο.
Το 2017 ο στρατός του Ιράν εκτιμήθηκε ότι είναι ο 21ος καλύτερος στρατός στον κόσμο, από τον Δείκτη Παγκόσμιας Ισχύος.
Το 2018 πήδησε οχτώ θέσεις μπροστά και τώρα έχει το 13ο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο, μπροστά από το στρατό του Ισραήλ, που κατατάσσεται ως ο 16ος ισχυρότερος στον κόσμο.
Το Ιράν έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.
Το Ιράν έχει πληθυσμό περίπου 83 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ το Ισραήλ έχει μόνο 8 εκατομμύρια κατοίκους.
Με άλλα λόγια, το Ιράν έχει πληθυσμό 10 φορές μεγαλύτερο από το Ισραήλ.
Αυτό δίνει στο Ιράν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς σημαίνει ότι μπορεί να κινητοποιήσει έναν πολύ μεγαλύτερο στρατό.
Σήμερα, ο στρατός του Ιράν έχει 534.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει μόνο 170.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό.
Ωστόσο, υπάρχουν και η παραστρατιωτική δύναμη Basiji του Ιράν, η οποία έχει περισσότερα από 6-7 εκατομμύρια μέλη και το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, με πάνω από 100.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό.
Το Ιράν έχει πολύ περισσότερους συμμάχους στην περιοχή.
Το Λίβανο, η Συρία, το Ιράκ, το Κατάρ, η Παλαιστίνη και η Τουρκία είναι σύμμαχοι του Ιράν, ενώ το Ισραήλ σήμερα έχει μηδενικούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή εκτός της περίεργης συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας.
Από αυτές τις χώρες, ο Λίβανος, η Συρία και η Παλαιστίνη, συνορεύουν με το Ισραήλ.
Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια γρήγορη επίθεση έκπληξη, με τους συμμάχους του τη Χεζμπολάχ και τη συριακή κυβέρνηση.
Μόνο η Χεζμπολάχ έχει περισσότερους από 100.000 πυραύλους, οι οποίοι όλοι στοχεύουν το Ισραήλ.
Θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν οι ισχυρές πολιτοφυλακές των Σιτιών στα άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.
Από αυτές οι πιο γνωστές και ισχυρότερες είναι:
-Η Λαϊκή Δύναμη Κινητοποίησης ( The Popular Mobilization Force, 150.000 στρατιώτες)
-Η Ταξιαρχία Badr (The Badr Brigade, 30.000-40.000 στρατιώτες)
-Ο στρατός Imam Mahdi (The Imam Mahdi Army, 40.000-50.000 στρατιώτες)
-Η πολιτοφυλακή Fatimeyoun (The Fatimeyoun Militia, 20.000-30.000 στρατιώτες)
Όλες αυτές οι πολιτοφυλακές έχουν άμεσες συνδέσεις με το ιρανικό καθεστώς.
Οι μαχητές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ μπορούν να διεισδύσουν στις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ και να ελέγξουν μερικές ζωτικές περιοχές και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Πιθανός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορεί να βλάψει τη σταθερότητα πολλών αραβικών χωρών, κυρίως στα κράτη του Κόλπου (Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κτλ), την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Ιορδανία.
Το συμπέρασμα είναι ότι το αποτέλεσμα μιας πιθανής στρατιωτικής σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, θα εξαρτηθεί από τον τύπο (αεροπορικά χτυπήματα, χερσαίες δυνάμεις), το είδος του πολέμου (συμβατικός ή πυρηνικός), τη χρονική διάρκεια αλλά και το ποιές άλλες δυνάμεις ενδέχεται να πάρουν μέρος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν η πολεμική σύρραξη διαρκέσει αρκετές ημέρες και η κατάσταση κλιμακωθεί τότε θα υπάρξουν τεκτονικές αλλαγές τόσο στην Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Ανάλυση του στρατού του Ισραήλ και του Ιράν
pentapostagma.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου