Η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική αναφορικά με τον μονοπωλιακό χαρακτήρα του εμβολιασμού υπέρ των Pfizer/BioNTech και σήμερα ανακοίνωσε ότι τελικά θα παραλάβει εμβόλια και από την αμερικανική Moderna (χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία, πάντως της επέμβασης στα ριβοσώματα των κυττάρων και το mRNA) και της AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται πλέον με το ρωσικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια που παράγει το Sputnik-V για να μπορέσει να φτάσει στα επίπεδα ανοσίας που προσδίδει το ρωσικό εμβόλιο που ανακαλύφθηκε πρώτο παγκοσμίως.
Πριν λίγες ώρες η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και το ρωσικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια υπέγραψαν συμφωνία με στόχο την αξιοποίηση της ρωσικής τεχνολογίας για τη βελτίωση του βρετανικού εμβολίου κατά της Covid-19.
«Σας συγχαίρω και εκφράζω την ελπίδα ότι η συνεργασία θα είναι επιτυχής» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν σε βιντεοδιάσκεψη με ευκαιρία την υπογραφή του μνημονίου.
Τόσο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια όσο και το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρούνται πιο ασφαλή και με μικρότερες πιθανότητες παρενεργειών: Βασίζονται σε ακίνδυνους αδενοϊούς που περιέχουν το γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας του κοροναϊού SARS-CoV-2.
Το συνθετικό γενετικό υλικό που περιέχουν οι ιοί απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζουν να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.
Διαδικασία πολύ πιο ακίνδυνη από αυτή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, υποστηρίζουν ανεξάρτητοι επιστήμονες.
Ένας από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της να χρησιμοποιήσει μονοπωλιακά το εμβόλιο της Pfizer ήταν η έντονη «οσμή σκανδάλου» που είχε η απόφαση, ενώ οι πληροφορίες για σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου στις ΗΠΑ πληθαίνουν.
Ενας άλλος λόγος ήταν ότι τα εμβόλια που θα παραδοθούν από τις Pfizer/BioNTech είναι πολύ λίγα:
Μέχρι τέλος Μαρτίου το πολύ 1.250.000 δόσεις, ενώ το χρονοδιάγραμμα, εμβολιασμών της κυβέρνησης προβλεπει 7 εκατομ. εμβολιασμούς μέχρι τις 30 Ιουνίου. Γεγονός απόλυτα ανέφικτο και ανεδαφικό.
Πρώτον γιατί οι Έλληνες σε ποσοστό 70% απορρίπτουν ή είναι δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Δεύτερον γιατί για το εμβόλιο της γρίπης εμβολιάστηκαν «με το ζόρι» 1 εκατ. άνθρωποι το 2020, όταν όλοι γνώριζαν ότι έπρεπε να εμβολιαστούν.
Τρίτον δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν 7 εκατ. άνθρωποι.
Αν θεωρήσουμε ότι ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες, από τα παιδιά μέχρι ηλικίας 18 ετών, τις εγκύους τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, στις οποίες απαγορεύτεται το εμβόλιο, σε όσους πάσχουν από αλλεργίες και τέλος σε όσους ήδη έχουν ανοσία γιατί έχουν μολυνθεί και το έχουν ξεπεράσει, ένας αριθμός που υπολογίζεται ότι ξεπερνά ή θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος Μαρτίου τα 2 εκατ. ανθρώπους (θα ήταν πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός αν δεν υπήρχαν τα lockdown), τότε θα διαπιστώσουμε ότι αρκεί ένας αριθμός περί τα 2 εκατ. εμβόλια για να επιτευχθεί με τεχνητό ή φυσικό τρόπο η ανοσία της αγέλης...
Το ζήτημα είναι: Θα γίνουν έστω και αυτά τα 2 εκατ. εμβόλια; Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Και φοβάται...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου