Σήμερα, θεωρούμε δεδομένα τα φώτα στις κολόνες των δρόμων τη νύχτα, στο σπίτι μας και, γενικότερα, σε μια πόλη. Είναι αρκετά δύσκολο να φανταστούμε τον κόσμο χωρίς αυτή την συνολική ισχύ ηλεκτρικού ρεύματος που οδηγεί στη σύγχρονη ευκολία μας, αλλά θα μπορούσαν, για παράδειγμα, οι σοφοί της αρχαίας Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας να γνώριζαν τον ηλεκτρισμό και την χρήση του;
Σύμφωνα με τις επίσημες ακαδημαϊκές ιστορικές, αρχαιολογικές κλπ θέσεις, όχι μόνο δεν είναι πιθανό, αλλά αποκλείεται εξ αρχής αρχαίοι πολιτισμοί να είχαν γνώση του ηλεκτρισμού, του ηλεκτρικού φωτισμού ή ακόμη και της ηλεκτρικής τεχνολογίας. Δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη που θα μπορούσε να συντηρεί μια τέτοια υπόθεση.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, τις οποίες βρίσκουμε σε αρχαία κείμενα αλλά και σε ορισμένα γλυπτά της αρχαιότητας. Πολλές από αυτές τις ενδείξεις μας κάνουν να αναρωτιόμαστε, για παράδειγμα: Είχαν Ηλεκτρισμό στην Αρχαία Ελλάδα; Τι περιγράφει ο Παυσανίας; Διαβάζοντας την πληροφορία που μας δίνει και συγκρίνοντάς την με το δικό μας σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να μην γίνει ανάλογος συσχετισμός.
Αλλά και μετά την αρχαία Ελλάδα, οι ενδείξεις τείνουν να υποστηρίξουν πως και στο Βυζάντιο υπήρχε φωταγώγηση με ηλεκτρισμό. Πόσο πιθανό θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο; Όμως, ας αφήσουμε αυτές τις κάπως “αδύναμες” πιθανότητες και ας πάμε σε κάποια πράγματα περισσότερο χειροπιαστό πάνω στα οποία έχουν εργαστεί και πειραματιστεί επιστήμονες.
Ένα καλό παράδειγμα είναι ότι τα μυστηριώδη πέτρινα κουτιά της Αιγύπτου παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αποδεικνύει θεωρία του Μπορίσοφ. Ήταν αρχαίες μπαταρίες που λειτουργούσαν με έναν αρχαίο τρόπο; Αλλά το βασικό ερώτημα είναι αν πράγματι θα μπορούσε να είναι έτσι.
Ίσως, η πιο καθοριστική ένδειξη που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει την πιθανότητα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό ρεύμα να είναι ένα ανάγλυφο κάτω από το ναό Άθωρ, στη Ντεντέρα της Αιγύπτου που απεικονίζει μορφές που στέκονται γύρω από ένα μεγάλο λαμπτήρα.
Αυτός, ο “λαμπτήρας” φαίνεται να είναι ένα λουλούδι λωτού με ένα στέλεχος που τρέχει σαν ένα καλώδιο στο κάτω μέρος της συσκευής μέσα στην “λάμπα” και μοιάζει σαν φίδι που στρέφεται προς τα έξω από την πρίζα του λωτού. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της υπόθεσης, το φίδι αντιπροσωπεύει το νήμα μιας σύγχρονης λάμπας πυρακτώσεως.
Στις μέρες μας έχουν γίνει πετυχημένες αναπαραστάσεις οι οποίες λειτούργησαν σύμφωνα με το συσχετισμό περί ηλεκτρικού λαμπτήρα, αλλά δεν πείθουν τους ειδικούς σε σημείο να αποδεχτούν μια εικασία ως ένα πραγματικό γεγονός που ουσιαστικά θα μπορούσε να ανατρέψει όλη την Ιστορία όπως την ξέρουμε. Κάποιοι μηχανικοί ισχυρίζονται, επιπλέον, πως το ανάγλυφο της Dendera απεικονίζει έναν πρωτόγονο σωλήνα Crookes. Ο σωλήνας Crookes υπήρξε ο πρόδρομος του σύγχρονου τηλεοπτικού σωλήνα.
Και βέβαια, να μην ξεχνάμε και άλλα σημαντικά ευρήματα που δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις προηγούμενες υποθέσεις. Ένα από αυτά βρίσκεται μακριά από την Αίγυπτο, έξω από τη σύγχρονη Βαγδάτη και δείχνει ότι κάποια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν δυνατή στη Μέση Ανατολή, πριν από χιλιάδες χρόνια.
Αυτό το αντικείμενο είναι γνωστό ως “μπαταρία της Βαγδάτης”, η οποία είναι απλή και αρκετά πρωτόγονη σε σύγκριση με τις σημερινές μπαταρίες καθώς αποτελείται από ένα πήλινο δοχείο με πώμα, άσφαλτο, μια ράβδο σιδήρου που περιβάλλεται από χαλκό κύλινδρο. Το μόνο που λείπει είναι το δοχείο να γεμίσει με μια κοινή όξινη ουσία όπως το ξύδι που θα του επέτρεπε να παράγει ίχνη ηλεκτρικού ρεύματος, όπως έχουν δείξει σχετικά πειράματα.
Είναι όλα αυτά αρκετά για να κάνουν τα προηγούμενα παραδείγματα καθώς την λεγόμενη «λάμπα» Ντέντερα της Αιγύπτου ως την Ανακάλυψη ενός Ανώτερου Τεχνολογικά Πολιτισμού;
Ancient Egypt Electricity? Ancient High Advanced Technology: Dendera Mystery: Forbidden Archeology
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
https://www.diadrastika.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου