Ένα ζευγάρι που κάνει σεξ μεταμορφώνεται σε κροκόδειλο, μάτια αναδύονται από την επιφάνεια της θάλασσας και σε «καρφώνουν», ένας άντρας οδηγεί το φέρετρό του...
Και σαν να μη φτάνουν οι απόκοσμες αυτές εικόνες, τα χειρόγραφα κείμενα που τις συνοδεύουν είναι γραμμένα σε μια ακατάληπτη γλώσσα.
Σαν οδηγός θα 'λεγε κανείς ενός κόσμου εξωγήινου (το λιγότερο), ο «Codex Seraphinianus» είναι ένα πόνημα 300 σελίδων με περιγραφές και εικονοποιήσεις ολότελα φανταστικών υπάρξεων. Γραμμένο σε απόλυτα δικό του αλφάβητο, συμπληρώνεται με χιλιάδες σκίτσα και γραφήματα κάνοντας τον κόσμο του ένα αλλόκοτο παιχνίδισμα εξώκοσμης μαγείας.
Δημοσιευμένο για πρώτη φορά το 1981 από τον εκδότη Franco Maria Ricci, παρέμενε άγνωστο εκτός του κόσμου των συλλεκτών, έγινε ωστόσο πρόσφατα δημοφιλές ως ηλεκτρονική παραξενιά. Μια νέα και καλαίσθητη έκδοση όμως από τον ιταλικό οίκο Rizzoli αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα, με τα 3.000 μάλιστα αντίτυπά της να έχουν ήδη εξαντληθεί μέσω προπαραγγελιών!
Ο συγγραφέας του, αρχιτέκτονας Luigi Serafini, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1949 και έχει ασχοληθεί με βιομηχανικό σχεδιασμό, ζωγραφική, γλυπτική και εικονογραφήσεις, συνεργαζόμενος μάλιστα με τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης.
Ο περίφημος σημειολόγος Roland Barthes είχε αποδεχθεί ευχάριστα την πρόταση να γράψει τον πρόλογο της εγκυκλοπαίδειας, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του ωστόσο η τιμή ανατέθηκε στον Italo Calvino! Μεγάλος θαυμαστής του αλλόκοτου πονήματος ήταν και ο σκηνοθέτης Federico Fellini, για τον οποίο ο Serafini φιλοτέχνησε μια σειρά από σχέδια για την τελευταία ταινία του ιταλού μαέστρου «La voce della Luna».
Το φανταστικό σύμπαν του «Codex», που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», σε κάνει να ξύνεις το κεφάλι σου με απορία, αν και για τα μάτια παραείναι υπέροχο και συναρπαστικό.
Μοιάζει με απόκρυφο κώδικα μυστικής σέχτας του Μεσαίωνα, αν και είναι απόλυτα σύγχρονο.
Απολαύστε με όλες σας τις αισθήσεις...
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου